

Instagram: @medical.coaching


Ben Kimim? Hangi Yollardan Geçtim?
Birincilikle kazandığım Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin Tıbbi Biyolojik Bilimler Bölümü'nden 2003 yılında sağlık ve yardımcı sağlık hizmetleri personeli olarak, Tıbbi Biyolog unvanıyla mezun oldum. Tıbbi biyolog "hastalıkların moleküler mekanizmaları ile klinik olaylar arasındaki en iyi ilişkiyi kurabilen kişidir"*. Bu bölümde verilen dersler arasında Medikal Psikoloji, İleri Anatomi, Genel ve Özel Histoloji, Çevre Sağlığı, İleri Biyokimya, Moleküler Biyokimya, İnsan Genetiği, Tıbbi Botanik, Sitobiyoloji, Farmakoloji, İmmünoloji, Endokrinoloji, Hematoloji, Temel Onkoloji, Nörobiyoloji, Fonksiyonel Patoloji gibi dersler bulunmaktadır. Tıbbi biyologlar ağırlıklı olarak hastalıkların ve diğer sağlık sorunlarının nedenleri üzerinde çalışır ve bunları önlemek ve tedavi etmek üzere yöntemler araştırır.
Mezuniyet sonrası Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü'nde mastır, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyofizik Bölümü'nde doktora eğitimleri aldım. Bu bölümlerde ise Tıpta Tanı ve Tedavi Yöntemleri, Nörofizyoloji, Biyoenerjetik, İleri Moleküler Biyoloji, İleri Genetik, Mitokondri ve Merkezi Sinir Sisteminde Sinyal İletimi gibi dersleri başarıyla tamamladım. Bu süreçte burslu olarak sırasıyla Amsterdam ve Helsinki Üniversiteleri'nde refleksler, ağrı ve moleküler ağrı yolakları konularında bilimsel çalışmalara katıldım, akademik yayınlar yaptım.
Ağrı bilimi konusunda Avustralya'dan aldığım bir doktora bursundan, hayatımın mucizesi çocuğumun olacağı haberini almam sebebiyle vazgeçerek çok sevdiğim ülkemde kalmaya karar verdim. Tıbbi çevirmen ve editör olarak çalışma hayatına atılarak 13 sene bu sektörde çalıştıysam da yakınlarıma ve dostlarıma sürekli olarak bilimin ışığında sağlık danışmanlığı vermeye devam ettim. ICF akredite Yaşam Koçluğu ve Bütüncül Koçluk Eğitimlerini tamamlayarak Uzman Koç, ayrıca NLP Uygulayıcı Unvanı aldım. Sağlık koçluğu için gerekli ek eğitimi Imperial College London'da, tamamlayıcı tıp uygulamalarına dair eğitimleri ağırlıklı olarak Minnesota Üniversitesi'nde tamamladım. Fırsat buldukça devam ettiğim Açık Öğretim Felsefe Bölümünde başarılı olduğum dersler arasında çeşitli Sosyoloji, Psikoloji dersleri, ayrıca İlkçağ Felsefesi, Kültür Tarihi, Sembolik Mantık, Metafizik, İnsan Hakları ve Kamu Özgürlükleri, Mantığın Gelişimi gibi dersler bulunmaktadır. Tüm bu güçlü akademik altyapı siz değerli danışanlarıma en üst kalitede hizmet vermeme aracılık etmekte, çok yönlü bir perspektif ile koçluk almanızda belirleyici olmaktadır.
Halen Sağlık ve Wellness Koçu olarak çalışmalarıma devam ediyor, ulaşabildiğim değerli hayatlarınıza yaşam kalitenizi artırıcı, iyicil dokunuşlar yapıyorum. Sanat ve felsefeyle iç içe yaşıyor, hasta hakları konusunda gönüllü çalışmalarda bulunuyor, eşimle birlikte çocuğumuzu büyütüyor, doğanın bir parçası olmanın tadını çıkarıyorum. Sizlere nasıl daha iyi hizmet verebileceğime dair kişisel gelişim serüvenimi sürdürürken sizin de serüveninizi dinlemek ve iyilik hissinize katkı sağlamak en büyük dileğim! Kendi yolunuzda ilerlerken sanatın da şifa gücünden yararlanabilir, özellikle stres yönetiminde etkili olduğu kanıtlanmış sanat terapisi hakkında daha fazla bilgi almak için benimle iletişime geçebilirsiniz! Sanat portföyüme katkı sağlayan süreçler 1999-2000 yılları arasında vitray ve seramik sanatçısı Selvinaz Işık'ın atölyesine, 2004-2005 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi'nde öğretim elemanı Jeffrey Baykal Rollins'in resim atölyesine ve 2018-2020 yılları arasında dönem dönem seramik sanatçısı Teppei Yamashita'nın atölyelerine devam etmemle şekillendi.
Akademik ve diğer yayınlarımın ve sunumlarımın listesi aşağıdaki gibidir:
SÖZLÜ BİLDİRİ / POSTER SUNUMU
Ayça Kurtoğlu, N. Ceren Turanlıgil. Sağlık Politikaları Kadınların Yaşam Güzergahını Kapsıyor mu? Menopoz ve Sağlık Politikalarındaki Yeri. Türk Tabipleri Birliği, Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kongresi (1-3 Mart 2024, Eskişehir) (sözlü bildiri)
Çiğneme kaslarında deneysel gecikmiş başlangıçlı ağrı tetikleme. Wiring and Firing of Motoneurons, İnsan Refleksleri Hakkında Uluslararası Atölye ve Konferans (11-15 Mayıs 2009, İzmir) (poster)
SERTİFİKA
* Belirsizlik ve Stres Zamanlarında Duyguların Yönetimi, Yale Üniversitesi, 1 Haziran 2024
* Stres Yönetimi Eğitimi, Yıldız Teknik Üniversitesi, 28 Mayıs 2024
* Yönlendirilmiş İmgeleme (Guided Imagery), Minnesota Üniversitesi, 20 Nisan 2024
* Diyet ve Egzersizi Uyumlandırmak, ABD Ulusal Spor Tıbbı Akademisi, 9 Nisan 2024
* Takviyelerin Anlamını Kavramak, ABD Ulusal Spor Tıbbı Akademisi, 10 Nisan 2024
* Sağlık Koçluğu Diyalogları, Imperial College London, 12 Mart 2024
* Akupresür (İğnesiz Akupunktur) sertifika programı, Minnesota Üniversitesi, 16 Ekim 2023
* Aromaterapi: esansiyel yağların Klinik Kullanımı, Minnesota Üniversitesi, 15 Eylül 2023
* Geleneksel Doğu Egzersizlerine Dayanarak Bağışıklığı Güçlendirmek Sertifika programı, Shanghai Jiao Tong Üniversitesi, 26 Ocak 2024
* Çocuk Gelişiminde Temel Bilgiler Sertifika Programı, Anadolu Üniversitesi, 1 Ekim 2023
* Etkili İletişim Becerileri, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, 14 Haziran 2023
* İlkyardım Eğitmenliği Kursu, Kurtaran Eğitim Hizmetleri, Ankara: 24-29 Ekim, 2007
KONGRE/SEMPOZYUM
*Yaşam Tarzı Tıbbı Sempozyumu katılımı, Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi, 26 Mayıs 2024
*Ulusal Biyofizik Kongresi, Mersin Üniversitesi: 22-25 Ekim 2008
*28th Meeting of European Biochemical Societies- FEBS, İstanbul: 20-25 Kasım, 2002
*3. Türk-Fransız İmmünoloji Günleri, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi: 31 Ekim-1 Kasım 1997
AKADEMİK YAYINLAR
1) Koutris M, Lobbezoo F, Sümer NC, Atış ES, Türker KS, Naeije M. Is Myofascial Pain in Temporomandibular Disorder Patients a Manifestation of Delayed-onset Muscle Soreness? (Aug 2013). Clinical Journal of Pain 29(8): 712-716.
2) Kemal S Türker, Michail Koutris, N. Ceren Sümer, E. Sibel Atış, Ian R. Linke, Frank Lobbezoo, Machiel Naeije (Sep 2010). Provocation of Delayed-Onset Muscle Soreness in the Human Jaw-Closing Muscles. Archives of Oral Biology, Sep; 55(9):621-626.
3) N. Ceren Sümer-Turanlıgil, Emel Öykü Çetin, Yiğit Uyanıkgil. A contemporary review of molecular candidates for the development and treatment of childhood medulloblastoma. Child’s Nervous System, DOI 10.1007/s00381-012-2014-3, 2013.
4) Yiğit Uyanıkgil, N. Ceren Sümer, Hüseyin Avni Balcıoğlu. Apoptosis in the development and pathophysiology of limbic system. JNS Turk 29(2): 431-436, 2012.
5) N. Ceren Sümer-Turanlıgil, Yiğit Uyanıkgil. Ubikitin-proteozom sisteminin karsinojenezdeki rolü. Ç.Ü. Tıp Fakültesi ARŞİV Kaynak Tarama Dergisi 19(1): 36-55, 2010.
6) Ahmet Akay, N. Ceren Sümer-Turanlıgil, Yiğit Uyanıkgil. İyon kanalları ve epilepsi patojenezindeki rolleri. Ç. Ü. Tıp Fakültesi ARŞİV Kaynak Tarama Dergisi 19(2): 72-84, 2010.
7) N. Ceren Sümer-Turanlıgil, Yiğit Uyanıkgil. Hücre içi sinyalleme yolakları ve klinik yansımaları. Ç.Ü. Tıp Fakültesi ARŞİV Kaynak Tarama Dergisi 19(3): 180-191, 2010.
DİĞER YAYINLAR
1) Çevirmen: "Making learning visible - Children as individual and group learners: Project Zero, Reggio Children". Altınçağ Anaokulu’nda Kurum içi kullanım, Harvard Graduate School of Education Yayınları
2) Çevirmen: "Sepp Holzer's Permaculture: A Practical Guide to Small-Scale, Integrative Farming and Gardening". Yazan: Sepp Holzer, Yeni İnsan Yayınları, 2021.
3) Kitap bölümü özeti ve çevirisi, N. Ceren Sümer, Serkan Turanlıgil: “The Origin of Life”, Yazan: Paul Davies. Society of Gebze Organized Industrial Zone (GOSB) Yayınları, sayfa 51-52, Ekim-Aralık 2007 (11. Sayı).
4) N. Ceren Sümer, Critique on a Korean movie “Nowhere to hide”. Sinefil Journal - Korea Movies Festival, p: 20; Oct, 2005.
5) N. Ceren Sümer, A biographic abstract about Goethe, Sokak Kapısı Journal Published by Cerrahpaşa Medical School Students, Nov 1999.
